Residential village at Coppo dei Fossi, Peschici

1998
Peschici (FG), Italy
Client Torino Immobiliare srl
Surface area 9 ha, Surface project 2,5 ha
Dimensions 29.000 mc
Project team: F. Bliek, C. Landi, E. Gualdi

The project concerns an area which is situated along the old road from Peschici to Vieste and is six kilometres from the sea. The design of the village comes out of the image of the Gargano road bordered by dry stone walls and evolves into a form which winds through the residential buildings built along the contours of the ground. There is a well appointed park on the plane and to the east it extends over the slope leading to the sea and the fish reserve. At the foot of the hill is the archeological area which has a path leading to the remains of a necropolis.
The buildings winding along the road which serves allotments offers several variations in line with the local tradition of historic town centres. They have been designed on two levels with access to the street through an outside staircase at the centre of the module. There are small squares and staircases inserted between the buildings and the external spaces. The dominant element is the design of the staircases and the streets in stone which link the sinuous design of the pedestrian areas.
Small squares and staircases are inserted between the buildings and the external spaces. The dominant element is the architecture of the staircases and the streets in stone which link the sinuous design of the pedestrian areas.
Beyond the houses, on the western margin, you can see the white buildings of the amenities: conference rooms and restaurant. At the center of the village, the service building sports facilities.