Structural works, architectural restoration of a dwelling in the historic centre

2005-2014
Peschici (FG), Italy
2005-2011 Structural works and restoration
2011-2014 Interior and forniture design
Private client

This dwelling occupies the top floor and part of that below of an old building which is part of the baronial walls of the castle with typical terraced design. The front of the dwelling looks towards the sea while the entrance is on the facing façade. Connected to street level by the geometry typical of the Mediterranean is the stone staircase. The two levels of the house were connected internally by a long staircase and another ladder through the house across the floor to reach the small terrace between the roofs. The distribution of the interior was left untouched.
The structural works have focused the reconstruction of the roof and floors, both crumbling, and the anchor of the latter along the perimeter of the ancient masonry. The project has met on the covers in their original form: the main rooms are covered by a sloping roof while the front of the bathroom is covered by pavilion vaults typical of Garganic architecture. Particular attention was given to the arches that mark the internal passages between the rooms, the large fireplace that occupies the back wall of the kitchen and the small iron and stone balcony overlooking the sea.
The restoration work has resulted in significant consolidation for seismic, in particular the spine wall between the rooms and corners of the facade. The cohesion of the walls has been achieved through armed interventions tackle the wall plug and the sewing of the four corners of the interior and two exterior on the main facade. The surgery was performed by plating reinforced was performed using horizontal holes in a zigzag, the laying of cement grout and water and steel bars threaded, clamped to the mesh on both sides by means of iron plates and bolts. The intervention in the corners was achieved by the arrangement of holes angled downwards, the laying of cement grout and water and steel bars threaded at 45°, embedded in plaster risarciture.


The interior renovation of the house, upon completion of the consolidation and restoration, has covered all the plant works, the traditional plaster, made ​​with a mixture of sand of Carpino, and the final paintwork, the stone floors of Apricena with rectangular baths, the bathrooms and the kitchen covered with polychrome majolica of Vietri, the fixed furniture with lacquered doors and window frames made ​​of oak with double glass. For the kitchen floor was made ​​of a particular design with the inclusion of small red tiles of Vietri in the light stone, also used for the fireplace, in contrast with the turquoise of the adjoining bathroom. The fireplace retains its original characteristics, but the floor of the fire was raised to its use in the kitchen. The furniture is made ​​of olive wood.
The two floors of the house were connected inside by a long ladder against the wall bearing in the bottom of the house and closed in the curved side toward the room to create a small bathroom. The large bottom wall of the house was put in relief with a light ocher color. Upstairs was built a wooden staircase that from the living room leads to a small terrace. The scale has been closed to the bedroom with a wall that lets in the view the central part of the landing through a large arch, closed with a sliding high panel. In this way, going through it, you can enjoy the double height created and the scale is also quite visible from the room. Below the scale are derived the two areas for laundry and storage room.
In addition to the traditional plasters of the exterior walls as a result of the consolidation, has been restored the traditional staircase of local stone and original designs have been carried out with the works in iron of the railings and security grilles on the windows. The small terrace is animated by the beautiful shapes of the dome on the kitchen and the chimney flue and has been enriched with majolica blue and turquoise of Vietri.